< Alle onderwerpen
Afdrukken

ORT-schema’s

In dit onderdeel kunt u meerdere ORT-schema’s inrichten. Een ORT-schema wordt gebruikt bij het aanmaken van een Functiegroep. Het is dus belangrijk dat u van tevoren minimaal 1 ORT-schema hebt ingericht voordat u een Functiegroep aanmaakt.

 

ORT-schema toevoegen

Om een nieuw ORT-schema toe te voegen, klikt u op het plus icoon rechtsboven in het scherm (afbeelding 1 – groene kader).


Afbeelding 1

Er opent een formulier waarin u het volgende kunt invullen: Schema code, Omschrijving, Vanaf datum, Tot en met datum. Tip: geef uw ORT schema’s de lengte van uw (vaak meerderjarige) CAO. Zo hoeft u niet jaarlijks nieuwe ORT-schema’s in te richten maar enkel wanneer er nieuwe afspraken voor uw CAO worden gemaakt.

Daarna kunt u uw schema opbouwen met de dagen en de bijhorende ORT-percentages, door op de knop ‘ORT regel toevoegen’ te klikken afbeelding 2).


Afbeelding 2

Er opent een formulier waarin u een ORT-regel kunt toevoegen.

 

Wekelijks terugkerende ORT-regel toevoegen

Voor een wekelijks terugkerende ORT-regel, voert u het volgende in en klikt u op “Opslaan” (afbeelding 3):


Afbeelding 3

In bovenstaand voorbeeld wordt er een ORT-percentage van 120% toegepast elke maandag tussen 18.00 uur en 00.00 uur.

Handige tip: een tijdstip kunt u uit de lijst selecteren, maar u kunt een tijdstip ook simpelweg intypen.

Uitzonderlijke ORT-regel toevoegen (zoals een feestdag)

Voor een uitzonderlijke ORT-regel, zoals een feestdag, doet u het volgende en klikt u op “Opslaan” (afbeelding 4):


Afbeelding 4

In bovenstaand voorbeeld wordt er een uitzonderlijk ORT-percentage van 150% toegepast op Eerste Kerstdag tussen 00.00 uur en 00.00 uur (hele dag). Zodra u de schakelaar op “JA” heeft geschoven, verschijnt de mogelijkheid in beeld om een datum te selecteren.

Handige tip: u kunt een datum selecteren met behulp van de kalender, maar u kunt de datum ook simpelweg intypen.

Nadat uw ORT-schema compleet is, vergeet niet om op “Opslaan” te klikken rechts onderaan. Als deze knop niet in beeld staat, scroll dan naar beneden.

 

ORT-regels bewerken of kopiëren

In het ORT-schema heeft u de mogelijkheid om een bepaalde ORT-regel te bewerken of te kopiëren. Het kopiëren van een ORT-regel kan zeer handig zijn om snel extra terugkerende ORT-dagen toe te voegen.


Afbeelding 5

Klik op de knop “kopiëren” om een bestaande ORT regel te kopiëren (afbeelding 5 – groene kader). Er opent een formulier dat vooraf is ingevuld met de waarden van de te kopiëren ORT-regel. Als de begin- en eindtijd en het ORT-percentage ook gelden voor een andere dag, dan selecteert u een andere dag. Vervolgens klikt u op “opslaan”.

Door de kopieer mogelijkheid slim in te zetten, heeft u binnen een minuut bijvoorbeeld ORT-regels toegevoegd voor een ORT-percentage van 120% op alle werkdagen tussen 18.00 uur en 00.00 uur (afbeelding 6).

Nadat uw ORT-schema compleet is, vergeet niet om op “opslaan” te klikken rechts onderaan. Als deze knop niet in beeld staat, scroll dan naar beneden.


Afbeelding 6

 

Activiteit koppelen aan ORT-schema

Per ORT-schema dient u aan te geven voor welke activiteiten binnen uw omgeving de ORT-schema van toepassing is. ORT-percentages worden dus enkel berekend over de geregistreerde uren die geschreven zijn op activiteiten die aan het ORT-schema gekoppeld zijn. U kunt activiteiten koppelen door te klikken op de knop ‘Activiteit toevoegen’ (zie afbeelding 7). Selecteer daarna in de modal de activiteit en klik op ‘opslaan’.


Afbeelding 7

ORT-schema van concept naar definitief zetten

Als u een ORT-schema aanmaakt, dan start dit schema altijd in de status “concept”. Om een ORT-schema te kunnen gebruiken, moet u eerst het ORT-schema de status definitief geven door op de knop rechtsboven in het groene kader klikken (afbeelding 8 – groene kader).


Afbeelding 8

De status “definitief” betekent dat het ORT-schema niet meer kan worden bewerkt. Om het ORT-schema te kunnen bewerken, moet u er een revisie van aanmaken.

Bestaand ORT-schema bewerken (revisie maken)

Een bestaand ORT-schema kan niet zomaar worden bewerkt, omdat het de status “definitief” bevat. Om een bestaand ORT-schema te kunnen bewerken, maakt u er een revisie van door op het kopieer icoon te klikken (afbeelding 9 – groene kader).

Afbeelding 9

Er opent eerst een scherm met de vraag om te bevestigen dat u een revisie gaat aanmaken van het ORT-schema. Klik op “bevestigen” als u door wil gaan (afbeelding 10).


Afbeelding 10

De melding verschijnt in beeld dat de revisie is aangemaakt. Keer terug naar het overzicht van ORT-schema’s om het nieuwe concept ORT-schema te openen. Voer de gewenste bewerkingen uit in dit concept ORT-schema, klik op “opslaan”, en zet dit concept weer op definitief. De vorige versie verandert automatisch van de status “Definitief” naar de status “Vervallen”.

Bestaand ORT-schema niet meer gebruiken (op vervallen zetten)

Het kan voor komen dat u een definitief ORT-schema niet meer wil toepassen. Om aan te geven dat een bestaand ORT-schema niet meer wordt gebruikt, klikt u op de knop “ORT-schema op vervallen zetten” (afbeelding 11 – groene kader).


Afbeelding 11

Er opent eerst een scherm met de vraag om te bevestigen dat u het ORT-schema op vervallen wenst te zetten. Klik op “bevestigen” als u door wil gaan (afbeelding 12). Het ORT-schema krijgt in het overzicht de status “vervallen”.


Afbeelding 12